Kawiarnia to niezwykle atrakcyjny model prowadzenia działalności w branży gastronomicznej. Nie tylko wymaga nieco mniejszych nakładów finansowych niż restauracja, ale też względnie łatwo przyciągać do niej klientów – kawa jest wciąż niezwykle popularnym napojem, a zwłaszcza mieszkańcy dużych miast są gotowi wydawać na nią całkiem spore kwoty. Popularność kawiarni pociąga za sobą jednak sporą konkurencję na rynku. By nie pozwolić się wyprzedzić, warto dostosować swoją ofertę do oczekiwań klienta i wyposażyć lokal w jakościowe elementy wyposażenia.
Najważniejsze elementy wyposażenia kawiarni
Sercem każdej kawiarni jest oczywiście ekspres do kawy. Od jego niezawodności zależy jakość naszej obsługi, dlatego jest to sprzęt, na którym nie wolno oszczędzać. Aktualnie najpopularniejszym rodzajem są ekspresy kolbowe. Charakteryzują się one szybkością oraz możliwością przygotowywania więcej niż jednej kawy równocześnie, pod warunkiem posiadania dwu- lub trzygrupowego modelu. W praktyce trudno bowiem o sprawną obsługę klienta przy jednogrupowym ekspresie kolbowym. Taki model będzie dobrym wyborem do lokali, w których kawę podaje się dodatkowo, nie jest ona głównym punktem oferty. Wybierając ekspres kolbowy, warto kierować się nie tylko jakością wykonania czy oferowanymi funkcjami, ale także wyglądem urządzenia. Zazwyczaj bowiem ekspres znajduje się w bardzo wyeksponowanym miejscu i jest w pewnym sensie wizytówką naszego lokalu.
Uzupełnieniem dobrego ekspresu do kawy jest młynek. Bez niego także niemożliwe jest przygotowanie dobrej kawy. Współczesne młynki oferują wiele udogodnień, takich jak możliwość elektronicznej regulacji parametrów mielenia. W rękach dobrego baristy taki młynek staje się wspaniałym narzędziem do przygotowania napoju, który zaskoczy smakiem niejednego klienta.
Czego potrzebuje kawiarnia, by przyciągać jak najwięcej klientów?
Bez ekspresu i młynka kawiarnia nie może funkcjonować, ale te urządzenia nie wystarczą, by lokal cieszył się dużą popularnością. Konsumenci zdążyli już przyzwyczaić się do kaw w różnych, nietuzinkowych wydaniach, zawierających rozmaite dodatki. Z tego względu warto wyposażyć kawiarnię w akcesoria takie jak kostkarki oraz kruszarki do lodu – zwłaszcza w miesiące letnie kawy mrożone mogą mieć znaczny udział w przychodach lokalu. Świetnym dodatkiem do zarówno mrożonych, jak i serwowanych na ciepło kaw jest także bita śmietana. Jeżeli chcemy, by zawsze była pyszna i świeża, warto zakupić syfon do wytwarzania jej na bieżąco.
Nowoczesne kawiarnie serwują także różnego rodzaju przekąski: wypieki, gorące kanapki czy lody. Z tego względu nasz lokal musi funkcjonować tak samo jak każda mała gastronomia i mieć odpowiednie wyposażenie. Konieczne jest zapewnienie odpowiedniego stanowiska i akcesoriów do przyrządzania posiłków – deska do krojenia oraz zestaw noży czy misek jest tutaj absolutnym minimum. Dużym atutem lokalu mogą być wyrabiane na miejscu wypieki. W takiej sytuacji jednak konieczny jest zakup przynajmniej małego pieca konwekcyjno-parowego, a także witryny chłodniczej, by można było zachęcać klientów atrakcyjną prezentacją wyrobów. Jest to duża inwestycja, ale i bardzo opłacalna – w ten sposób otwieramy kawiarnię także dla osób, które nie pijają kawy!
Podsumowując, wyposażając kawiarnię, warto zadbać przede wszystkim o wysokiej klasy ekspres i młynek do kawy, ale nie można także zapomnieć o innych urządzeniach, które dają możliwość znacznego poszerzenia oferty lokalu.