komponenty paszowe

Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych elementów w chowie oraz hodowli zwierząt. Nie tylko bowiem bezpośrednio wpływa na ich zdrowie, ale też stan fizjologiczny i dobrostan. Wszelkie niedobory cennych składników odżywczych szybko przyczyniają się do rozwoju chorób, a także warunkują spadek wydajności produkcyjnej. Ogromną rolę w żywieniu zwierząt pełnią obecnie komponenty paszowe. Czym są komponenty paszowe i dlaczego, warto je wprowadzić do codziennego żywienia zwierząt hodowlanych?

Komponenty paszowe a prawidłowe żywienie zwierząt

Nowoczesne żywienie zwierząt nie ogranicza się już wyłącznie do podstawowej paszy zawierającej niską zawartość składników odżywczych. Skład pokarmu podawanego trzodzie chlewnej, koniom, bydłu i drobiu powinien być obecnie dobierany indywidualnie na podstawie zapotrzebowań energetycznych danych gatunków oraz wyników produkcyjnych. Oprócz niezbędnych składników mineralnych należy więc podawać zwierzętom określone dodatki paszowe oraz koncentraty witaminowo-antybiotykowe. Skomponowanie idealnej mieszanki paszowej jest możliwe, dzięki wykorzystaniu odpowiednich komponentów paszowych. Do tego typu surowców zaliczają się różne produkty, które pomagają w 100% zaspokoić faktyczne potrzeby żywieniowe zwierząt hodowlanych. Wśród najczęściej stosowanych komponentów paszowych wymienia się m.in. kredę pastewną, śrutę rzepakową, kukurydzę paszową, białko ziemniaczane, drożdże piwowarskie czy bogate w mikroelementy i biopierwiastki lizawki.

Jaką rolę w żywieniu zwierząt odgrywają komponenty paszowe?

Głównym zadaniem komponentów jest bieżące uzupełnianie zawartości podstawowych składników odżywczych, witamin i minerałów w organizmie zwierząt, dzięki czemu nie dojdzie do ich niedoborów. Ponadto komponenty paszowe pozytywnie wpływają na smak pokarmu, przez co zwierzęta chętniej spożywają paszę. Niektóre produkty pomagają także utrzymać prawidłową równowagę w przewodzie pokarmowym zwierząt, wspierają ich układ immunologiczny, efektywnie zmniejszają lepkość pokarmu w jelitach, wpływają na większy przyrost masy ciała bądź ograniczają rozwój groźnych patogenów. Warto również zdawać sobie sprawę, że część komponentów paszowych dodawana jest do pożywienia wyłącznie w celu zaspokojenia oczekiwań potencjalnych konsumentów produktów zwierzęcych. Wśród nich znajdują się m.in. substancje przywracające lub nadające określoną barwę, co ostatecznie pomaga uzyskać zadowalający dla konsumenta kolor mięsa czy żółtek jaj.

Produkcja zwierzęca od wielu lat stale ewoluuje. Aby sprostać wciąż rosnącemu zapotrzebowaniu, a przy tym nie tracić na zdrowiu i kondycji zwierząt konieczne jest wprowadzenie sprawdzonych komponentów paszowych. Zastosowanie w codziennym żywieniu tych składników przynosi wiele korzyści, od poprawy dobrostanu zwierząt, po lepszą jakość ostatecznego produktu.