Jak zarabiać więcej na mleku, czyli wszystko o pielęgnacji bydła

W dobie mechanizacji i automatyzacji wielu procesów oraz dostępności najnowocześniejszych systemów ułatwiających hodowlę bydła, zwiększenie wydajności produkcyjnej zwierząt staje się coraz łatwiejsze. Nawet przy mniejszych nakładach czasu i pracy, możliwe jest dostarczanie na rynek większych ilości pełnowartościowego mleka.

Intensyfikacja zysków z hodowli przeżuwaczy jest możliwa, jeżeli bydło regularnie poddawane jest zabiegom pielęgnacyjnym, obora została wyposażona w nowoczesny sprzęt, a dieta zwierząt jest zbilansowana i wzbogacona o naturalne, ziołowe dodatki paszowe.

Pielęgnacja sierści, skóry, racic i rogów bydła

Skóra krów pokryta brudem i różnego rodzaju wydzielinami nie jest odpowiednio dotleniona, a jej funkcje zostają zaburzone. Może to powodować problemy z oddawaniem ciepła do otoczenia i skutkować obniżeniem wydajności zwierząt oraz tzw. stresem cieplnym.

Zanieczyszczona sierść stanowi natomiast doskonałe środowisko dla rozwoju pasożytów skórnych, które powodując swędzenie czy ból, przyczyniają się do rozdrażniania zwierząt. Z tego powodu w budynkach gospodarczych warto instalować czochradła i szczotki, z których krowy w razie potrzeby mogą samodzielnie korzystać. Hodowcy muszą również za pomocą odpowiednich narzędzi regularnie podcinać zbyt długą sierść, gdyż ma to korzystny wpływ na zdrowie bydła oraz widocznie poprawia ogólną higienę hodowli. Należy jednak bezwzględnie pamiętać, aby podczas szczotkowania nie używać tego samego sprzętu do krów zdrowych oraz osobników z chorobami skórnymi czy pasożytami, gdyż może to skutkować rozprzestrzenieniem patogenów na całe stado.

Bydło, które nie ma dostępu do otwartych wybiegów, często cierpi z powodu przerostu i deformacji racic. W efekcie zwierzę może mieć problemy z poruszaniem się – odczuwać silny ból i kuleć. Z tego powodu w hodowli przeżuwaczy bardzo ważna jest regularna korekcja racic, wykonywana zwykle dwa razy do roku.

Usunięcie rogów u bydła ma natomiast wpływ na bezpieczeństwo zarówno stada, jak i człowieka. Wykonanie dekornizacji za pomocą preparatów chemicznych lub dekornizatora pozwoli skutecznie wyeliminować ryzyko niepożądanego odrastania rogów u bydła.

Zaopatrzenie obory – co będzie niezbędne?

Krowy przebywające w oborze muszą mieć zapewnioną możliwość swobodnego wstawania i kładzenia się, a każdy boks powinien być wyposażony w odpowiednio głęboką i regularnie wymienianą ściółkę. Temperatura w oborze nie powinna przekraczać 25 °C, gdyż przy wyższych wartościach słupków rtęci, bydło narażone jest na stres cieplny, skutkujący zmniejszeniem produkcji mleka. Równie ważna jest sprawna wentylacja, gwarantująca dopływ świeżego powietrza i jednoczesne usuwanie wilgoci oraz toksycznych gazów. Przy hodowli przeżuwaczy należy zapewnić zwierzętom jak największy dopływ światła dziennego, gdyż stymuluje ono produkcję mleka.

Wśród sprzętów niezbędnych w oborze warto wymienić dojarkę, która usprawnia proces dojenia, pomaga zachować najwyższe standardy higieniczne oraz maksymalizuje wyniki produkcyjne. Bardzo skuteczny jest również automatyczny system zadawania paszy, który eliminuje konieczność ręcznego uzupełniania stołu paszowego. Podstawą w hodowli przeżuwaczy są także różnego rodzaju urządzenia sprzątające, które pomagają utrzymać w oborze czystość i porządek.

Karmienie a produkcja mleka

Oprócz pielęgnacji zewnętrznej oraz odpowiedniego wyposażenia obory, w tego typu hodowli niezbędne jest również stosowanie wysokojakościowej paszy oraz specjalnych dodatków paszowych. Zbilansowane żywienie ma duży wpływ na zdrowie przeżuwaczy, a co za tym idzie na ilość i jakość otrzymywanego mleka. Krowy mleczne powinny przyjmować pokarm w niewielkich dawkach kilka razy na dobę. Należy zapewnić zwierzętom również dostęp do chłodnej i czystej wody, gdyż odpowiednie nawodnienie organizmu przekłada się na zwiększenie ilości produkowanego mleka.

Naturalne dodatki paszowe – eubiotyki

Zazwyczaj standardowa pasza nie zapewnia wystarczającej ilości witamin, minerałów czy białka. Z tego powodu warto wzbogacić dietę zwierząt o specjalistyczne preparaty fitogeniczne dedykowane dla przeżuwaczy.

Jednym z preparatów, które zoptymalizują trawienie i wydajność krów mlecznych, jest Farmpak SC Max. Wspomniana uzupełniająca mieszanka paszowa w swym składzie zawiera aktywne, żywe drożdże i naturalne oligosacharydy. Odpowiednio skomponowany skład tej mieszanki paszowej pomaga eliminować szkodliwe bakterie przy jednoczesnej stymulacji dobrych bakterii odpowiedzialnych za lepsze trawienie i wykorzystanie pasz. Dodatkowo, naturalny preparat poprawia pracę układu odpornościowego, wzmaga apetyt oraz stymuluje trawienie.

Odpowiednia pielęgnacja skóry, racic oraz rogów bydła, specjalistycznie wyposażona obora, stosowanie pełnowartościowych pasz oraz ziołowych dodatków to czynniki, które zapewniają zwierzętom odpowiedni apetyt, odporność i witalność. Dzięki temu wzrasta wydajność produkcyjna bydła, a na rynek trafiają większe ilości wysokowartościowego mleka.

Powiązane wpisy