Kawa to napój popularny dziś na całym świecie. Jej smak zna prawie każdy, powstały też dziesiątki sposobów na jej przyrządzanie. Prawdziwi koneserzy wiedzą, że kawa kawie nierówna i istnieje kilka gatunków, które różnią się od siebie smakiem. Jakie rozróżniamy gatunki kawy?
Arabica
Arabica to najstarszy gatunek kawy. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą już z X wieku! Dzisiaj jest najbardziej popularna wśród miłośników kawy i ceniona przede wszystkim za łagodny smak i bogaty aromat. Poza tym Arabica wyróżnia się też niską zawartością kofeiny (około 1-1,5%). Dlatego poleca się ją osobom, które nie lubią zbyt intensywnego smaku kawy.
Powszechnie uważa się ten gatunek za najlepszy. Odbija się to na wyższej cenie: zazwyczaj stuprocentowa Arabica jest nieco droższa od swojej kuzynki Robusty. Powodem wyższej ceny jest też większa podatność tego gatunku na choroby, susze i gorące temperatury. Jest stosunkowo wymagający i trudny w uprawie. Uprawia się go w tropikalnym klimacie i na dużych wysokościach, najlepiej powyżej 900 m n.p.m.
Robusta
Drugą najczęściej uprawianą kawą na świecie jest Robusta. Choć jest znacznie młodsza od Arabiki – uprawia się ją od XIX wieku – szybko zyskała dużą popularność. Napój, który z niej powstaje, ma charakterystyczny, mocny smak. Trzeba przyznać, że nie wszystkim on odpowiada. Zawartość kofeiny w Robuście jest dwu-, a nawet trzykrotnie większą, niż w Arabice!
Zdecydowaną zaletą tego gatunku kawy jest wysoka odporność na choroby. Jest łatwiejsza w uprawie, dzięki czemu jej ceny są też nieco niższe niż innych gatunków. Robusta może być uprawiana także w utrudnionych warunkach. Większość plantacji znajduje się w krajach afrykańskich oraz w Wietnamie. W przeciwieństwie do Arabiki gatunek ten nie lubi dużych wysokości. Dlatego jej uprawy zlokalizowane są na wysokości nieprzekraczającej 900 m n.p.m.
Mieszanki Arabiki i Robusty
W sprzedaży dostępne są także mieszanki tych dwóch gatunków. Najczęściej są to średniej jakości kawy mielone. Mieszanie Arabiki i Robusty w odpowiednich proporcjach pozwala uzyskać ciekawe walory smakowe w atrakcyjnej cenie.
Liberica
Nie należy do znanych i popularnych gatunków. Stanowi około 1% światowej produkcji kawy. Warto podkreślić jednak wysoką wydajność uprawy. Ziarna Liberiki są dwukrotnie większe niż Arabiki! Niestety uważana jest za gatunek o ubogim smaku i aromatyczności. Ze względu na niską cenę, często jest składnikiem kawowych mieszanek.
Jamajka Blue Mountain
To gatunek przeznaczony dla prawdziwych koneserów kawy. 100 g ziaren to koszt około 100 złotych. Jamajka Blue Mountain charakteryzuje się mocnym, wyrazistym aromatem o wyraźnie odczuwalnej nucie czekolady, a także delikatnym i harmonijnym smaku.
Od czego zależy idealny smak i aromat kawy?
Na jakość kawy wpływa nie tylko jej gatunek. Niezwykle istotne jest staranne wyselekcjonowanie ziaren. Tylko idealnie dojrzałe i zdrowe ziarna pozwolą uzyskać idealny smak napoju. Kolejnym istotnym czynnikiem jest rodzaj palenia. To od niego w znacznym stopniu zależy, jak będzie smakowała kawa. Średnia temperatura palenia, czyli około 210°C, pozwala na uzyskanie napoju o wyraźnym aromacie, niskiej kwasowości i delikatnej goryczce.
Dzięki wiedzy o poszczególnych gatunkach kawy, a także umiejętności właściwego wypalania ziaren, można uzyskać napój o wyjątkowych walorach smakowych. Aby nauczyć się tej sztuki wystarczy udać się na specjalistyczny kurs dla baristów. Dzięki niemu można zapoznać się z historią poszczególnych gatunków, poznać ich walory smakowe i nauczyć się przygotowywania napojów na ich bazie.
Inspirowane: msbis.com – strona dla barmanów