Jakie są najpopularniejsze gatunki kawy?

Kawa to napój popularny dziś na całym świecie. Jej smak zna prawie każdy, powstały też dziesiątki sposobów na jej przyrządzanie. Prawdziwi koneserzy wiedzą, że kawa kawie nierówna i istnieje kilka gatunków, które różnią się od siebie smakiem. Jakie rozróżniamy gatunki kawy?

Arabica

Arabica to najstarszy gatunek kawy. Pierwsze wzmianki o niej pochodzą już z X wieku! Dzisiaj jest najbardziej popularna wśród miłośników kawy i ceniona przede wszystkim za łagodny smak i bogaty aromat. Poza tym Arabica wyróżnia się też niską zawartością kofeiny (około 1-1,5%). Dlatego poleca się ją osobom, które nie lubią zbyt intensywnego smaku kawy.

Powszechnie uważa się ten gatunek za najlepszy. Odbija się to na wyższej cenie: zazwyczaj stuprocentowa Arabica jest nieco droższa od swojej kuzynki Robusty. Powodem wyższej ceny jest też większa podatność tego gatunku na choroby, susze i gorące temperatury. Jest stosunkowo wymagający i trudny w uprawie. Uprawia się go w tropikalnym klimacie i na dużych wysokościach, najlepiej powyżej 900 m n.p.m.

Robusta

Drugą najczęściej uprawianą kawą na świecie jest Robusta. Choć jest znacznie młodsza od Arabiki – uprawia się ją od XIX wieku ­– szybko zyskała dużą popularność. Napój, który z niej powstaje, ma charakterystyczny, mocny smak. Trzeba przyznać, że nie wszystkim on odpowiada. Zawartość kofeiny w Robuście jest dwu-, a nawet trzykrotnie większą, niż w Arabice!

Zdecydowaną zaletą tego gatunku kawy jest wysoka odporność na choroby. Jest łatwiejsza w uprawie, dzięki czemu jej ceny są też nieco niższe niż innych gatunków. Robusta może być uprawiana także w utrudnionych warunkach. Większość plantacji znajduje się w krajach afrykańskich oraz w Wietnamie. W przeciwieństwie do Arabiki gatunek ten nie lubi dużych wysokości. Dlatego jej uprawy zlokalizowane są na wysokości nieprzekraczającej 900 m n.p.m.

Mieszanki Arabiki i Robusty 

W sprzedaży dostępne są także mieszanki tych dwóch gatunków. Najczęściej są to średniej jakości kawy mielone. Mieszanie Arabiki i Robusty w odpowiednich proporcjach pozwala uzyskać ciekawe walory smakowe w atrakcyjnej cenie.

Liberica

Nie należy do znanych i popularnych gatunków. Stanowi około 1% światowej produkcji kawy. Warto podkreślić jednak wysoką wydajność uprawy. Ziarna Liberiki są dwukrotnie większe niż Arabiki! Niestety uważana jest za gatunek o ubogim smaku i aromatyczności. Ze względu na niską cenę, często jest składnikiem kawowych mieszanek.

Jamajka Blue Mountain

To gatunek przeznaczony dla prawdziwych koneserów kawy. 100 g ziaren to koszt około 100 złotych. Jamajka Blue Mountain charakteryzuje się mocnym, wyrazistym aromatem o wyraźnie odczuwalnej nucie czekolady, a także delikatnym i harmonijnym smaku.

Od czego zależy idealny smak i aromat kawy? 

Na jakość kawy wpływa nie tylko jej gatunek. Niezwykle istotne jest staranne wyselekcjonowanie ziaren. Tylko idealnie dojrzałe i zdrowe ziarna pozwolą uzyskać idealny smak napoju. Kolejnym istotnym czynnikiem jest rodzaj palenia. To od niego w znacznym stopniu zależy, jak będzie smakowała kawa. Średnia temperatura palenia, czyli około 210°C, pozwala na uzyskanie napoju o wyraźnym aromacie, niskiej kwasowości i delikatnej goryczce.

Dzięki wiedzy o poszczególnych gatunkach kawy, a także umiejętności właściwego wypalania ziaren, można uzyskać napój o wyjątkowych walorach smakowych. Aby nauczyć się tej sztuki  wystarczy udać się na specjalistyczny kurs dla baristów. Dzięki niemu można zapoznać się z historią poszczególnych gatunków, poznać ich walory smakowe i nauczyć się przygotowywania napojów na ich bazie.

Inspirowane: msbis.com – strona dla barmanów 

Powiązane wpisy