zdrowa czekolada

Jednym z najbardziej uniwersalnych i lubianych prezentów na święta są słodycze. Jednak obecnie wiele osób zdaje sobie sprawę, że nadmiar cukru ma negatywny wpływ na zdrowie. Poza tym coraz bardziej powszechne jest stosowanie diety bezglutenowej. W związku z tym pojawia się pytanie – czy prezent w postaci słodyczy to dobry pomysł? Tak, o ile wybierzesz produkt z odpowiednim składem!

Czym kierować się przy wyborze najlepszej czekolady na prezent?

Producenci czekolad prześcigają się wymyślaniu nowych smaków. Nie trzeba już ograniczać się do trzech rodzajów: gorzkiej, mlecznej i białej. Teraz możesz wybierać spośród produktów z owocowym nadzieniem, kawałkami ciasteczek, czy karmelem. W okresie świątecznym wybór jest jeszcze większy – oprócz czekolady w tabliczkach pojawiają się np. czekoladowe figurki (mikołaje, bałwanki itp.). Taki wybór może przyprawić Cię o ból głowy. Jednak pozostaje pytanie o to, czy wśród tylu czekolad znajdziesz taką, która będzie miała dobry skład?

To jak wygląda prezent, który wręczasz swoim bliskim z pewnością ma znaczenie. Jednak nie patrz tylko na to, jaki kształt ma figurka, czy w jaki papierek jest zapakowana. Zamiast tego, spójrz na listę składników (producent jest zobowiązany do umieszczenia jej na opakowaniu). Nie powinny znaleźć się na niej pozycje, takie jak:

  • olej palmowy,
  • cukier,
  • syrop glukozowo-fruktozowy (oraz inne syropy, których lista jest długa),
  • aromaty,
  • substancje spulchniające.

Najlepiej, jeśli lista składników jest krótka. Pamiętaj, że brak cukru, czy syropu nie oznacza, że czekolada będzie gorzka. Równie dobrze może być on zastąpiony zdrowszym zamiennikiem np. cukrem z kwiatu palmy kokosowej (który dodatkowo sprawia, że produkt ma lekko karmelowy posmak), ksylitolem, stewią lub erytrytolem.

Czekoladowy prezent dla osoby, która stosuje dietę bez glutenu i laktozy

Ostatnio coraz więcej osób decyduje się na stosowanie diety bez glutenu i laktozy. Przyczyną są zarówno względy zdrowotne (np. nietolerancja laktozy, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten), jak i eliminowanie z jadłospisu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Niezależnie od przyczyny stosowania takiej diety, pewnie zastanawiasz się, czy możesz podarować takiej osobie czekoladę?

Nie ma przeciwwskazań do tego, aby wręczyć komuś na diecie bez glutenu i laktozy słodki prezent. Ważne, aby była to czekolada bez glutenu i laktozy. W przypadku tego typu produktów obowiązują takie same zasady, jak przy innych. Dlatego przed zakupem dokładnie sprawdź listę składników.

Martwisz się, że czekolada bez glutenu i laktozy nie będzie tak smaczna, jak ta klasyczna? Nieprawda! Coraz większe zainteresowanie tego typu produktami przyczyniło się do tego, że ich wybór jest naprawdę duży. Możesz wybierać m.in. spośród czekolad w wielu smakach (np. kokosowym) i z różnymi dodatkami (np. pistacjami, migdałami). Bez wątpienia znajdziesz produkt, który będzie wyjątkowym prezentem dla bliskiej Ci osoby.