Mączka rybna – zalety zastosowania tego dodatku paszowego

Odpowiednie żywienie trzody chlewnej i dostarczanie jej wystarczającej ilości substancji odżywczych jest kluczowe dla jej rozwoju i optymalnego tempa wzrostu. Użycie odpowiednich dodatków do paszy sprawi, że zapewnienie odpowiednich ilości makroskładników będzie dużo prostsze i nie będzie już dłużej sprawiać problemów. Jednym z wartościowych dodatków paszowych jest mączka rybna. Sprawdź, dlaczego powinieneś jej używać w swojej hodowli.

Dodatki paszowe – znaczenie

Dodatkowe substancje dodawane do karmy podawanej mają zazwyczaj na celu zwiększenie masy trzody chlewnej, wspieranie jej odporności na choroby czy poprawę jakości mięsa i innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Mogą poprawiać walory aromatyczne, smakowe czy odżywcze, a nawet zwiększać termin przydatności paszy. Dodatki są wytwarzane przez organizacje, które posiadają odpowiednie licencje – są więc zupełnie bezpieczne dla zdrowia zwierząt i mogą znacznie podnieść efektywność prowadzonej hodowli.

Czym jest mączka rybna?

Mączka rybna to produkt, który możesz dodać do swojej paszy, aby zwiększyć jej kaloryczność oraz poprawić balans makro- i mikroskładników. Produkt ten powstaje z obróbki ryb i innych organizmów morskich pod wpływem wysokiej temperatury, prasowania oraz suszenia.

Mączka rybna jest świetnym dodatkiem do paszy przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość lekkostrawnego białka – zawiera nawet 60% białka w suchej masie! Ale to nie wszystko. Jest źródłem fosforu, wapnia, selenu i witaminy B12. Warto też zwrócić uwagę na to, że kompozycja taka pozwala na uzyskanie wysokiej masy trzody chlewnej oraz utrzymanie jej w odpowiednim zdrowiu, co stanowi ekonomiczny sens jej używania przez wielu hodowców w Polsce oraz na świecie.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze mączki rybnej?

Zanim zdecydujesz się na zakup mączki rybnej, musisz pamiętać, że by zastosować jakiekolwiek dodatki paszowe o pochodzeniu odzwierzęcym, musisz uzyskać pozwolenie. Dokument taki może być wystawiony jedynie przez powiatowego lekarza weterynarii. Weterynarz udzieli Ci wyczerpujących informacji na temat zastosowania takiego dodatku w hodowli.

Przed wyborem odpowiedniej mączki koniecznie należy kontrolować skład produktu. Unikaj produktów, które zawierają dużo soli. Innym elementem składu, na który należy zwrócić uwagę, jest brak dodatków, które mogłyby znacząco wpłynąć na zawartość składników odżywczych. Im mniej wypełniaczy znajduje się w produkcie, tym lepiej.

Gdy mączka trafi już do Twojej hodowli, pamiętaj o odpowiednim jej przechowywaniu: dłużej zachowa swoje właściwości dzięki przetrzymywaniu w suchym i ciemnym miejscu.

Podsumowanie

Mączka rybna to dodatek do paszy, który pozwoli Ci na zapewnienie odpowiedniego oraz szybkiego wzrostu trzody chlewnej. Dodatek ten jest doskonałym źródłem lekkostrawnego białka, mikroskładników oraz witaminy B12. Jej zastosowanie wymaga jednak pozyskania pozwolenia od powiatowego lekarza weterynarii.

Powiązane wpisy