Jednorazowe pojemniki na żywność służą przede wszystkim do przechowywania jedzenia i kojarzą się z branżą gastronomiczną. Ich zastosowanie jest jednak znacznie szersze. W jakich miejscach się przydadzą i z jakich materiałów mogą być produkowane?
Gdzie znajdują zastosowanie pojemniki jednorazowe?
Pojemniki jednorazowe są powszechnie wykorzystywane w wielu obiektach gastronomicznych – zarówno w restauracjach typu fast food, jak i tych serwujących inne posiłki, w kawiarniach czy lokalach oferujących dania na zamówienie. Służą do przygotowywania, przechowywania, serwowania i pakowania posiłków. Są jednak stosowane na znacznie szerszą skalę. Przydają się w miejscach oferujących popularny dziś catering dietetyczny i w innych, w których jedzenie dowożone jest w określonych porcjach. Takie miejsca to chociażby przedszkola, szpitale, żłobki czy szkoły. Z możliwości pojemników jednorazowych korzysta się też w przedsiębiorstwach organizujących szkolenia i konferencje. Oczywiście dozwolone jest także użytkowanie pojemników w wielu innych sytuacjach. Sprawdzą się też jako opakowania wielorazowe, jeśli będą w nich przechowywane substancje sypkie do korzystania we własnym zakresie.
Z jakich materiałów produkuje się jednorazowe pojemniki na żywność?
Największą popularnością cieszą się opakowania z tworzyw sztucznych. Pojemniki plastikowe na żywność mogą być stosowane na szeroką skalę, w różnych branżach związanych z żywieniem, m.in. w cukiernictwie, cateringu czy fast-foodach. Zapewniają najlepsze właściwości, jeśli chodzi o bezpieczeństwo i higienę transportu żywności.
Pojemniki styropianowe są używane głównie w przypadku gorących dań na wynos. Ich popularność wynika z dużej różnorodności i dostępności na rynku. Obecnie coraz większą uwagę przykłada się jednak do kwestii związanych z ochroną środowiska. Jednorazowe pojemniki zaczęły być produkowane z ekologicznych alternatyw dla tworzyw sztucznych. Należą do nich m.in. produkty wytwarzane z trzciny cukrowej, która świetnie radzi sobie ze skrajnymi temperaturami i nadaje się do krótkotrwałego przechowywania mokrych dań. Takie pojemniki są kompostowalne. Inny materiał to skrobia roślinna z kukurydzy przypominająca tworzywo sztuczne. Jest przezroczysty, elastyczny i odporny na uszkodzenia mechaniczne, lecz radzi sobie gorzej z wysokimi temperaturami. Nadaje się do kompostowania. Pierwszy wybór stanowią jednak najczęściej pojemniki jednorazowe produkowane z papieru i kartonu. Nadają się do recyklingu i stosunkowo szybko ulegają naturalnemu rozkładowi.
Podsumowanie
Pojemniki jednorazowe na żywność znajdują szerokie zastosowanie w przypadku przechowywania, przygotowywania, serwowania i pakowania posiłków również poza branżą gastronomiczną. Mogą być wytwarzane z tworzyw sztucznych lub ekologicznych alternatyw.