W standardowej ofercie barów znajdziemy przynajmniej kilka kolorowych koktajli. Różnią się one nie tylko smakiem, kolorem, gatunkiem czy zawartością alkoholu, ale i sposobem podania. Tylko dobrze wyszkolony barman posiada wiedzę na temat doboru kieliszka lub szklanki do serwowanego alkoholu. Wśród popularnych drinków znajdują się te, przy których wykonaniu stosuje się alkohole kolorowe, tj. brandy, whisky oraz cognac.
Whisky
Whisky jest szlachetnym trunkiem, powstającym ze słodu jęczmiennego dojrzewającego w drewnianych beczkach około 3 lat. W tych samych beczkach drewnianych wcześniej znajdował się bourbon lub sherry, które zmieniają smak whisky na bardziej unikalny i niepowtarzalny. Trunek ten wywodzi się z Irlandii. Wyszkoleni barmani podają whisky tylko w okrągłych szklankach z grubym dnem, z dodatkiem lodu. Whisky można łączyć z innymi alkoholami. Whisky jest również alkoholem bazowym jednego z najpopularniejszych drinków, który znamy jako Manhattan.
Brandy
Brandy jest trunkiem destylowanym z wina gronowego. Ma charakterystyczny łagodny smak, co zawdzięcza długiemu leżakowaniu w dębowych beczkach. Brandy jest alkoholem, którym należy się degustować. Najczęściej podawana jest tylko z lodem. Najczęściej podawana jest w szerokich, okrągłych i niskich szklankach z grubym dnem oraz cienkimi ściankami. Wielu koneserów kieliszki te określa jako tulipanowe. Specjalny kształt pozwala ogrzewać zawartość kieliszka w dłoniach, co wzmaga uwalnianie się aromatu. Jednym z cenionych drinków na bazie brandy jest Sidecar.
Cognac
Koniak (z języka francuskiego – cognac) jest szlachetnym winiakiem destylowanym w beczkach z dębu francuskiego. Proces destylacji trwa minimum 2 lata, następnie trunek leżakuje w dębowych beczkach przez wiele lat. Trunek ten wywodzi się z Francji, ale powstaje na jej niewielkim terenie i w dość małych nakładach. Powstaje ze specjalnego gatunku winogron ugni blanc, folle blanche i colombard, dzięki czemu jest słodszy i łagodniejszy niż whisky. Koniak podawany jest, tak jak inne wysoko procentowe trunki, w czystej postaci lub z lodem. Lód nadaje świeżości i wyzwala bogactwo smaku.
Trunek zawsze podawany jest w koniakówkach, czyli w szklankach z delikatnego i cienkiego szkła. Koktajlem na bazie koniaku jest Sazerac, opisywany często jako połączenie klasyki z nowoczesnością.
Umiejętność stworzenia dobrego koktajlu na bazie alkoholu kolorowego może zaskoczyć każdego zaproszonego gościa na domowej imprezie. Jeśli jednak marzysz o pracy w zawodzie kelnera, zapisz się szkolenie dla barmanów. W jego trakcie poznasz tajniki sztuki barmańskiej.